Afdruk van een plek I
Hoe breng je een plek in beeld, anders dan door te fotograferen? Hoe maak je een afdruk van een plek?
Lees onder aan de pagina verder…
Een onderdeel van de reisgids is een afdruk van de locatie waar de herinnering zich afspeelt. Maar hoe maak ik een afdruk van een locatie, van een coördinaat, van een plek, zonder deze enkel te fotograferen? Het fotograferen komt namelijk aan bod voor een ander document in de reisgids.
Experiment 1: mijn tuin afgebeeld in afdrukken. Ik probeer hier middels letterlijke materiaalafdrukken de achtertuin inzichtelijk te maken. Op de oprit liggen rode besjes, voor alle bewoners van ons huis herkenbaar. Rechts een moestuin, bovenin een verwijzing naar gehaakte vlaggetjes in ons tuinhuis. De bewoners van mijn huis kunnen deze plattegrond in materiaalafdrukken lezen, anderen niet. Een begeleidend boekje is de ‘legenda’ van deze kaart.
Nadeel: Dit is een vrij ingewikkelde methode voor de plekken die ik bezoek met een herinneringentour. Er is niet altijd de mogelijkheid om objecten mee te nemen, waardoor ik deze niet altijd volledig in beeld kan brengen.
Experiment 2: Een kaart gebruiken als ondergrond van een ‘mindmap’, om zo een locatie/omgeving in beeld te krijgen en linkjes te leggen d.m.v. de bijbehorende herinnering.
Nadeel: Dit is voornamelijk nuttig voor het inzichtelijk maken van de herinnering voor mijzelf en mijn eigen ontwerpproces, niet voor het afdrukken van de plek. Heeft voor mij in beeldtaal een te ‘slordige’ en kinderlijke uitstraling.
Weten welke methode ik uiteindelijk heb gekozen voor het afdrukken van de plek? Klik hier.